lauantai 2. maaliskuuta 2013

Trouble on top of more trouble

Kerronpa teille tarinan seikkailuistani Suomen sosiaalisten tukien järjestelmässä.

Ilmoitin itseni työttömäksi työnhakijaksi. Toimitin sinne muutaman mutkan kautta kaikki tarvittavat liitteet. Tässä vaiheessa työkkärin on siis tarkoitus todeta niistä mun papereista, että mulla on viimeinen työsuhde loppunut ja olen siis vailla työtä, ja lähettää Kelalle työvoimapoliittinen lausunto, mistä tämä käy ilmi. Tätä ei sitten kuitenkaan tapahtunut.

Pari päivää meni ja aloin ihmettelemään miksi Kelan sivuille ei tule merkintää tästä lausunnosta. Työkkärin sähköisestä palvelusta selvisi, että ne mun liitteet ovat kolmannessa kerroksessa huoneessa 275 (tms). Soitin työlinjalle ja kehottivat soittamaan suoraan Espoon työkkäriin.
Soitin työkkärin vaihteeseen, pyysin yhdistämään Espooseen, yhdistivät takaisin työlinjalle.
Soitin takaisin vaihteeseen, pyysin yhdistämään Espooseen, yhdistivät Kamppiin.
Lähdin siis itse paikan päälle Espoon työkkäriin. Pääsin sinne kolmanteen kerrokseen päivystävälle työntekijälle, joka kävi huoneessa 275 ja totesi, että papereita ei näy ja kyseisen huoneen työntekijäkin on käymässä jossain. Mutta että heillä joku yrittää selvittää asian saman päivän aikana, ja kun se lausunto on tehty, se näkyy samantien Kelassa ja voivat tehdä siellä sitten maksupäätöksen.
Seuraavana päivänä sain kauan odotetun soiton työkkäristä; mun paperit on katsottu läpi, ja myönteinen lausunto lähdössä Kelaan! Jipii!

Soitin samantien Kelaan ja infosin heitä asiasta. Sanoivat, että se ei näy heillä koneella vielä, mutta mun pitäisi seurata netistä asian etenemistä ja soittaa uudestaan jos se ei viikon sisällä siellä näy. Kysyin, onko mun vanha hakemus vielä voimassa, vai tarvitseeko mun tehdä uusi. Kuulemma se vanha on vielä voimassa, eli se päätös tehdään automaattisesti. Laittoivat vielä muistutuksen, että laittavat hakemukseni pikakäsittelyyn heti kun lausunto näkyy.
Seuraavana päivänä lausunto näkyi Kelan sivuilla. Silloin oli perjantai.
Seuraavana keskiviikkona Kela ei ollut vieläkään tehnyt ratkaisua. Soitin sinne ja kysyin asiasta. Kuulemma siinä muuten menisi parikin viikkoa, mutta nyt kun soitin niin he voivat kiirehtiä sitä. Tässä vaiheessa varauduin odottamaan vielä ainakin viikon.
Seuraavana päivänä päätös oli lopulta tehty Kelassakin. Jipii! Muuta ei tarvinnut kuin tehdä ilmoitus työttömyysajasta, ja tuki lähtisi maksuun. Sivuilla ei vain ollut mahdollisuutta tehdä ilmoitusta.
Seuraavana aamuna, eli siis tänään, soitin uudestaan Kelaan. Ihmettelivät kovasti, miksi ilmoitusta ei voi tehdä, ja lupasivat taas kerran laittaa viestiä eteenpäin, että asia korjattaisiin.
Parin tunnin kuluttua minulle soitti Kelasta mukava vanhempi nainen, joka oli vakuuttunut siitä, että kaikki oli vain siitä kiinni, että minä en vain osaa. Kävimme hänen kanssaan kaikessa rauhassa läpi Kelan verkkopalvelun toiminnan, miten sinne kirjaudutaan ja missä siellä on se työttömyysajan ilmoitus (siinä "omat tiedot"-kohdan alla lukee "työttömyysturva" ja siitä kun klikkaa niin se löytyy..*facepalm*) Kun lopulta sain hänet vakuuttuneeksi, että vika ei todellakaan ole minussa ja tietoteknisessä osaamisessani, hän lopulta suostui tekemään asialle jotain. Täytin siis uuden ilmoituksen, jonka hän käsitteli samantien ja laittoi tuet maksuun ensi viikolle.

Lopulta siis monen viikon taistelun jälkeen sain rahaakin tälle vuodelle. Se vain että kävin tässä välissä uusimassa Bediol-reseptini, ja tapellessani työkkärin kanssa en muistanut ilmoittaa apteekkiin, että olen tulossa samalla hakemaan lääkkeitä. Ne olivat siis totaalisen loppu apteekista. Nyt siis kaiken tämän päälle joudun olemaan pari viikkoa ilman lääkkeitä.

Onneksi mulla on jonkun verran jo pari kertaa höyrystettyä lääkettä, jossa on vielä vähän tehoa jäljellä. Eilen aamulla heräsin jalkakramppiin ekaa kertaa yli vuoteen. Ei ollut kiva tunne. Lihaksissa on muutenkin selkeästi enemmän jäykkyyttä, mikä on lisännyt fatiikkia hurjasti. Onneksi pieni määrä Sirdaludia auttaa ilman että vetää tajun kankaalle. Ja nyt kun on aika paljon tätä tekstiä jo kirjoittanut, niin alkaa ranteisiin ja sormiin sattua. Harmi. :/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti