torstai 30. elokuuta 2012

Bediol

Oon tässä viime aikoina useassa eri yhteydessä kertonut ihmisille mun lääkityksestä ja siitä, mihin kaikkeen siitä on ollut apua. Tässä tulee nyt ihan blogitekstin muodossa, kaikki mun moninaiset oireet ja arvio siitä, miten Bediol on niihin auttanut.

Ensinnäkin:

Bediol on noista Bedrocan lääkekannabis -valmisteista se, mitä erityisesti suositellaan MS-taudin hoitoon. Siinä on kaikista valmisteista vähiten THC:ta (mitä kannabiksessa yleensä pidetään mittarina sille, kuinka päihdyttävä joku lajike on, mutta se toimii myös kivun hoidossa hyvin) ja eniten CBD:tä (millä on lihaksia rentouttava ja tulehdusta vähentävä vaikutus). Mä käytän sitä 5g/vk vaporisoimalla useita kertoja päivässä.

Sitten niihin oireisiin.

Tuntohäiriöt:
Ovat vähentyneet jonkun verran. Uusimmat ja oikeastaan häiritsevimmät puutumiset katosivat aika nopeasti kokonaan. Tuntohäiriöt vaihtelevat melkeinpä päivittäin.

Fatiikki:
Kyllä tämä pahimman terän katkaisee fatiikilta. Ei ole enää sellaisia jalat alta vieviä fatiikkikohtauksia. Mutta muuten sellainen yleinen kestettävissä oleva fatiikki vaihtelee myös päivittäin ja viikoittain. Nyt on ollut viikon verran todella voimakasta fatiikkia, mutta mä pystyn elämään sen kanssa kun ottaa vähän iisimmin. Sitä ennen oli useampi todella hyvä viikko.

Ruokaan liittyvät ongelmat:
Mulla on ollut todella pahoja ongelmia ruokahalun ja nielemisen kanssa. Kerran mulle iski stressaavassa elämäntilanteessa (milloinkas muutenkaan) kunnon pahis, mikä ilmeni voimakkaina jalkakramppeina öisin, mitkä pitivät mua hereillä. Päivisin kävelin tönköillä jaloilla kuin zombi, ja päivän aikana saatoin saada ruokaa alas vain yhden leivän ja pienen pizzapalan. Aamuisin meni aina muutenkin 3-4 tuntia ennenkuin pystyin syömään mitään. Nykyisin tämän lääkityksen kanssa ei ole ongelmia läheskään niin paljon. Oon jopa kokeillut uusia ruokia, vaikka aiemmin pelkkä ajatuskin uudesta mausta sai yökkäämään. Kannabis myös hillitsee yskärefleksiä ja muutenkin rentouttaa kurkkua, niin ruoka ei enää jää kiinni eikä jää kutittamaan kurkkua. Muutenkin se kaikki ruokaan (varsinkin sellaseen mikä ei oo ihan sitä lempparia) liittyvä yökötys on vähentynyt ja sen myötä siis ruokahalu parantunut.
Eikä muuten ole puoleentoista vuoteen ollut ensimmäistäkään lihaskramppia. 

Erittämiseen liittyvät ongelmat:
Kannabis on tuonut tuonne alapäähän sen verran tuntoa takaisin, että ulostaminen sujuu jo suht normaalisti. Rakko-ongelmat on myös kadonneet täysin. Aiemmin mulla oli jatkuvaa vessassa juoksua, kun rakko lähetti virheellistä viestiä, että se olisi täysi. Ja jos se pääsi liian täydeksi, se saattoi krampata kesken kaiken jolloin puolet virtsasta jäi rakkoon. Pari tuntia saattoi mennä, että alavatsa oli kipeä, mutta kun kramppi helpotti niin rakkokin tyhjeni. En enää edes muista koska olisi viimeksi tuota oiretta ollut.

Nukkuminen:
Mulla on aina aivot toimineet niin, että jos oon liian väsynyt, ne eivät suostu rauhottumaan. Pahimman fatiikin aikaan tilanne oli niin paha, että valvoin kokonaisia öitä. Kortisonipulssit on kans valvottaneet mua aina, eikä polin antamista nukahtamislääkkeistä juuri ollut apua. Kannabislääkityksen kanssa ei ole ainuttakaan yötä mennyt, ettenkö olis nukkunut vähintään 5-6 tuntia. Enää ei oo tarvinnut hakea saikkua vain sen takia, että ei oo pystynyt nukkumaan.

Lämmönsietokyvyn heikkous:
Tämä on ollut mun voimakkain ja rajoittavin oire. Pienestäkin kuumuudesta on alkanut jalkapohjat kramppaamaan ja muutenkin fatiikki on iskenyt kunnolla päälle. Nyt mä pystyn kesähelteelläkin käymään ulkona, esim. kaupassa tai kävelyllä. Mä pystyn saunomaan ilman mitään ongelmia.

Muuta:
Aiemmin mulla kipeytyi häntäluu ihan jo muutaman minuutin paikallaan istumisesta esim. junassa tai bussissa. Edelleenkin saattaa lievää kipua olla jos istuu huonossa asennossa pidemmän aikaa, mutta se on aika lievää.
Aiemmin mä jaksoin kävellä jonkun 2km pysähtymättä, pahisten aikana vain n. 1km. Nykyisin käyn yli 5km lenkkejä hyvinä päivinä. Nyt ku on ollu fatiikkia enemmän, ne on lyhentyneet 3-4 kilometriin. Sitä en tiedä paljonko pahiksen aikana jaksaisin kävellä, koska pahiksia ei oo ollut sen jälkeen ku alotin Bediolin. ;) Aiemmin niitä oli 6kk välein, nyt on jo vuosi edellisestä.

Kaikkein parastahan tässä on se, että nyt saikun aikana oon yhtäkkiä havahtunu huomaamaan, et herttinen mä oon vielä elossa, en oo suinkaan vielä invalidi vaikka siihen suuntaan olin vahvasti menossa, ja että elämä jatkuu edelleen. Oon uskaltanut alkaa taas haaveilemaan uusista jutuista, kun pelkkä ajatuskin jostain uudesta ei kaada mua heti fatiikin kourissa sänkyyn.
Oon siis alottanut uuden harrastuksen, mistä oon haaveillut varmaan koko ikäni, mutta en oo uskaltanut kokeilla sitä. Ja viime vuosina on muutenkin ollut sellanen olo, et ikäänkuin mun elämä ois tässä, et ei mulla oo energiaa enää kulkea missään harrastuksissa. Mutta nyt alotin sen, ja vaikka mua jännitti tosi paljon ja olo oli aika hutera ku keho joutuu uudella tavalla töihin, mut mä aion jatkaa sitä vaikka mikä tulis. <3 Ei tää elämä ollutkaan ohi. ;)

5 kommenttia:

 1. Mitenkä se Bediol väsyttääkö se päiväsaikaan otettuna vai onko siihen kehittynyt toleranssi niin ettei se päihdytä enää mitenkään? Minulla on Colitis ulcerosa eli krooninen haavainen paksusuolentulehdus ja haluaisin tietää mikä kannabisvalmiste sopisi parhaiten kun sisätautilääkäri ei enää anna kortisonikuureja?

  VastaaPoista
 2. No aloitetaan siitä että päihdyttäminen ja väsyttäminen ovat tässä lääkkeessä periaatteessa kaks eri asiaa.
  Alkuun kun ei ole toleranssia, päihdyttää jonkun verran (riippuu tavasta jolla lääkkeen ottaa), mutta se häviää muutamassa viikossa. Tämä pätee kaikkiin ei-synteettisiin lääkekannabisvalmisteisiin. (Bediol, Bedrocan, Bedica, Bedrobinol)
  Se että väsyttääkö tietty valmiste, niin on ihan potilaskohtainen asia. Mua itseäni se väsytti ehkä ensimmäisen vuoden, mutta toisaalta mulla oli kyllä MS-taudistakin johtuvaa uupumusta tosi paljon. Nykyisin pystyy ottamaan lääkkeen ja jatkamaan päivää kuten ennenkin.

  Lähinnä noissa katsotaan sitä sairautta ja että minkälaista apua tarvii. THC- ja CBD-pitoisuuksien mukaan menee. Eli jos tarvitaan ensisijaisesti elimistön tulehdustilan lievitystä, niin Bediol on kyllä se paras. Sisältää eniten CBD:tä ja toisaalta vähiten THC:tä.

  VastaaPoista
 3. Hei. Voisitko antaa sähköpostiosoitteen. Kysyisin sinulta siitä lääkekannabiksesta. Sain syyskuun alussa MS-diagnoosin. Asun myös Espoossa.

  VastaaPoista
 4. Hei taas. Kirjoitin sinulle myös sen edellisen viestin. Olen ensi viikolla aloitamassa Rebismartin käyttön. En oikesti tykkä siitä ajatuksesta, että pitää koko ajan itsensä pistää..Voi olla, että se lääke on hyvä, mutta kun tiedän, että olisi mahdollisuus saata myös lääkekannabista...Täällä Suomessa valitettavasti lääkärit ei kirjoitta mielellään siihen reseptia. Kun huomasin, että sä olet myös Espoosta ja käytät Bediolia, niin olisin kiinostunut, mistä sä olet saannut sen reseptin?

  VastaaPoista
 5. Moi! Sori kun kesti vastauksessa. Voit kirjottaa tonne: agazere@hotmail.com

  VastaaPoista