perjantai 3. kesäkuuta 2011

MS-taudin muodoista

MS-maailman sivuilta lainattua:

Aaltomainen MS-tauti

Kaikkein yleisin tautityyppi, jota tavataan n. 80 %:lla MS-tautiin sairastuneista. Taudin varhaisvaihe voi olla oireeton joskus jopa usean vuoden ajan ensimmäisen oireen jälkeen. Nimensä tautimuoto saa usein pitkistäkin oireettomista jaksoista, joiden jälkeen oireita ilmaantuu tavallisesti äkillisesti, usein jonkin juuri sairastetun tulehdustaudin jälkeen, kestäen muutamia päiviä tai viikkoja ja häviten sitten kokonaan. Oirejaksojen välillä saattaa vaikuttaa siltä, että MS-tauti ei etene lainkaan.


Toissijaisesti etenevä MS-tauti

Pidetään MS-taudin pidemmälle edenneenä muotona. N. 60%:lle aaltomaista tautia sairastavista siirtyy toissijaisesti etenevään taudinmuotoon, kun sairauden toteamisesta on kulunut 15 vuotta. Tällöinkin esiintyy edelleen pahenemisvaiheita, joskin vähemmän, mutta oireet eivät katoa enää kokonaan, vaan potilaille jää oireita usein liikuntaongelmien muodossa myös pahenemisvaiheiden välillä.

Tästä vois jopa vetää sen johtopäätöksen, että mulla ois tuo toissijaisesti etenevä. Jos ajattelee että mulla on ollut oireita jo reilun vuoden ilman yhtään oireetonta jaksoa. Reilu vuos sitten oli edellinen ihan "oikea" tunnistettava pahis, sen jälkeen on ollu parikin oirejaksoa jotka on voitu tulkita niin. Tai siis niistä jälkimmäinen tulkittiin niin, ja kyllähän siihen kortisoni auttoikin.. Mut viime talvena ei tullut sellasta "tuttua" jaksoa, missä jalat puutuu, tai siis pintatunto heikkenee ihan tasaisesti koko jaloista. Toisaalta taas sen helmikuun pahiksen aikaan oli myös sellasta kihelmöintiä jaloissa, mikä on yleensä tarkottanut pahiksen alkua. Eli saattohan se olla alkua edellistäkin rajummalle pahikselle, joka saatiin pysäytettyä ajoissa kortisonilla.
Nojaa, ehkä tätä asiaa on turha miettiä.. Neurologi on kuitenkin sen sanonut, mun oireilut kuultuaan, että tää on aaltoileva. Eli sillä mennään. Ei tää mun olo tästä miksikään muutu vaikka nimitys muuttuiskin. :D

2 kommenttia:

 1. Jos sulla ois toissijaisesti etenevä, sulle ei määrättäis lääkettä. Nimittäin nykytietämyksen mukaan lääkkeet auttaa vain aaltomaiseen. (Tosin nythän on menossa jossain joku tutkimus että auttaisko interferonit SP:hen) Mun käsityksen mukaan edes kortisonia ei saa muuhun kuin aaltomaiseen, koska se ei tehoa? tai näin on ainakin ensisijaisesti etenevän kanssa.

  Ehkä sitten jos sulla ei lääkkeet tehoa niin sit kai voi miettiä tuota SP:n mahdollisuutta, mutta siihen asti sulla on melko varmasti aaltomainen :)

  VastaaPoista
 2. Aa okei, kiitti tiedosta. :)
  Sen verran mitä mä katoin Käypä hoito -sivustolta, tai siis löysin googlettamalla kaks siellä julkaistua tutkimusta, niin interferoni-1a ei auta SP:ssä, interferoni-1b auttais mutta tutkimustuloksissa oli jotain ristiriitaa.

  Kyllä mä itekin jälkikäteen vielä mietin, että mulla on otettu niitä kontrollikuvauksia eikä niissä ole vuoden aikana tapahtunut kovin merkittävää muutosta. Ja toisaalta nää oireet ei oo silleen pysyviä että ne ois 24/7 päällä, vaan kuumuus/rasitus pistää ne päälle.

  Onhan se tietty ihan loogistakin että kortisonia ei ainakaan kauhean herkästi saa jos on SPMS, tai siis jos ajattelee että se auttaa jos on ihan selkeä ja voimakas shuubi, mutta jos niitä ei enää ole vaan tauti etenee koko ajan hitaasti mutta varmasti, niin hankalapa sitä on osata antaakaan. Kun ei sitä koko ajankaan voi olla ottamassa. Tai no joillekin on vissiin kokeiltu että ottaa pieniä määriä vaikka kerran kuussa, mutta tiedä sitten onko se ikinä kellään auttanut.

  VastaaPoista