keskiviikko 25. toukokuuta 2011

Elämää, ei sen enempää

Tässä viime päivinä on ollut oikeastaan aika hyvä olla. Okei, oireita tulee jos keho lämpenee liikaa. Välillä jalat puutuilee, aika herkästi tulee väsymystä ja ajatus pätkii. Muuten voisi todeta, kuten Vesku Loiri siinä diabeteksestä kertovassa "mainos"pätkässään, että kyllä sen kanssa pärjäilee.

Oon diagnoosin jälkeen alkanut lopulta uskomaan, että lause "liikunta helpottaa ms-taudin oireita" ei ole vain sanahelinää, eikä pohjaudu pelkästään siihen, että liikunta parantaa kenen tahansa oloa. Aikaisemmin oon ajatellut, että en varmasti ala lenkkeilemään, kun ei energia tunnu riittävän edes arkielämän pyörittämiseen. Että miten sen lisäksi muka jaksaisi lenkillä käydä. Että energiaa pitäisi säästää tärkeämpiin juttuihin, levätä että jaksaa. Mutta nyt tosiaan päätin ihan sinnillä kokeilla, ja ihan totta se on, että töissäkin jaksaa paremmin kun liikkuu. Oon siis käynyt sauvakävelemässä, kotona tehnyt tasapainoharjoituksia (tasapainolaudalla), venytellyt ja tehnyt jooga- ja pilatestyyppisiä harjoituksia. Kehon liikkuvuus on kieltämättä parantunut.

Nyt oon huomannut tässä parina päivänä, että hienomotoriikka on alkanut tökkimään. Kädet tärisevät. Tai siis oikea käsi enemmän. Nyt kun kirjoittaessa pysähtyy, suoristaa sormet ja katsoo käsiä, niin vasen on suht ok mutta oikea tärisee. Ja kun vielä enemmän tarkkailee, niin näemmä se on jotenkin liikkeeseen / asennon pitämiseen liittyvä tärinä. Eli jos käsillä tekee jotain tai yrittää pitää ne tietyssä asennossa, toinen tärisee, mutta jos ne ovat rentoina pöydällä/sylissä/missä vaan, niin ei tärise. Lieköhän tässäkin pätee sama kuin muissa oireissa, että hienomotoriikkaa pitää vaan treenata ja käyttää käsiä, että toimintakyky säilyy. Onhan tämä näppiksellä kirjoittaminen myöskin tietynlaista harjoitusta. Vois ehkä alkaa nyt lopultakin opettelemaan sitä kymmensormijärjestelmää. Mulla on ihan pelikin sitä varten, Typing of the Dead, jossa tapetaan zombeja kirjoittamalla sanoja mahdollisimman nopeasti. :D Ainoa ongelma siinä on se, että peli on amerikkalainen, missä on hitusen erilainen näppäimistö. Erikoismerkit siis ei mene samoista napeista. Mutta kirjaimet on kyllä samoilla paikoilla, eli kyllä se siinä mielessä soveltuu aika hyvin.

Sanoja katoaa edelleen päästä.. Tässä eräänä päivänä en kuolemaksenikaan muistanut, mikä se on se saari Etelä-Suomessa, tai siis sen ulkopuolella, jonka pääkaupunki on Maarianhamina. Parinakin päivänä sitä mietin, yhtenä päivänä sitten välähti, että Ahvenanmaahan se. Ja kun vielä muistin, että ruotsiksi se on Åland. Lauleskelin mielessäni, että "se Oolannin sota oli kauhia" jne, mutta ei vaan tullut oikea nimi mieleen. Nimet muutenkin katoilee välillä. Välillä en oikeasti muista yhden virolaisen työkaverin kohdalla, että kumpi nimistä oli etu- ja kumpi sukunimi. Kerran sitten viittasiin häneen vain sanomalla "hän", kun en halunnut nolata itteäni heittämällä sukunimeä. Vaikka en usko että kyseinen työkaveri olis siitä loukkaantunut. :D Yhden toisen työkaverin kotimaata on vieläkään muista.. Se on tuttu maa, enkä osaa edes selittää mikä se vois olla, ja pari päivää sitten näin sen maan nimen jossain ja muistin että ahaa, sieltähän se on.. Mutta nyt ei taas ole pienintäkään muistikuvaa mikä se oli. Milläköhän tätä muistia alkais treenaamaan.. Pitäis varmaan tehdä ristikoita tai jotain muita älytehtäviä. Kyllähän mä teen jo silhuettiristikoita, ne taitaa vaikuttaa enemmän hahmotuskykyyn ja just käsien hienomotoriikkaan.

Onneksi kohtapuoliin aloitetaan lääkitys, jos se vaikka auttais. Torstaina on lääkärin soittoaika, sitten selviää että mikä lääke ja millä aikataululla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti